© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/abl/news/2552

ABL sponsori


ABL cīņas turpina 23 komandas

26.01.2009

 

Latvijas Amatieru Basketbola līgā (ABL) noslēdzies pirmais sezonas posms, pēc kā komandas sadalītas trīs grupās un turpinās cīņu par konkrētām pozīcijām šajā sezonā. Dažādu iemeslu dēļ no tālākās dalības atteikušās vairākas komandas.

 

Turpmāk par 10 komandām mazāk

Valstī valdošās ekonomiskās krīzes iespaidu basketbolisti šosezon jutuši īpaši izteikti. Tiesa, ja līdz šim vairāk dzirdēts par profesionālo komandu neražām ar līdzekļiem, tad šobrīd arī vairākas amatieru komandas spiestas atteikties no tālākās dalības turnīrā. Otrais posms nozīmē arī sezonas sadārdzinājumu, jo komandām paredzēti tuvāki vai tālāki izbraukumi, atšķirībā no pirmā posma cīņām, kad vairāk vai mazāk visas spēles notika pilsētās, kas atrodas netālu viena no otras. Mazāk to izjutīs Austrumu un Rietumu divīziju komandas, jo tām arī līdz šim bijis jābraukā vairāk nekā Centra divīzijas komandām.

Līdz ar to no tālākās dalības turnīrā dažādu iemeslu dēļ atteikusies DSN vienība, kam būtu jāturpina cīņa par 17. pozīciju, BK "Sonora" no Ogres, "Ogre/LDz", "Rīdzene/Barons 91", JSC/JRSS no Jēkabpils, "DU/Swedbank" no Daugavpils, Gulbenes BJSS, BK "Talsi", Olaine un "Linde N/Kuldīga". Tātad kopumā no 33 sezonu uzsākušajām vienībām sacensības par konkrētām vietām sezonas noslēgumā neturpinās desmit komandas.

Spēles par 1. līdz 8. vietu

Tā kā vairākas komandas no dalības atteikušās, dažām savukārt pavērusies iespēja cīnīties par augstākām pozīcijām nekā būtu jāspēlē, ja dalību turpinātu visas komandas. Pašā svarīgākajā grupā, kas turpinās cīņu par medaļām, būs astoņas komandas. No šīm astoņām visvairāk zaudējumus pirmajā posmā piedzīvoja Rīgas "Ķeizarmežs" un SK "PērkonsSK" no Jelgavas - abām komandā pa četrām neveiksmēm, taču ar to pietika kā vienai, tā otrai, lai turpinātu cīņu labāko astotniekā. Savukārt vislabāk veicies "Lielvārde/Elvi", kas piedzīvojuši tikai vienu neveiksmi savā Austrumu divīzijā.

KomandaBilance*
BA Turība14-2
BK Salacgrīva12-2
Līvu akvaparks10-2
Ķeizarmežs12-4
Lielvārde/Elvi13-1
LU9-3
SK "PērkonsSK"12-4
Variants13-3

* - uzvaras un zaudējumi pirmajā posmā.

Spēles par 9. līdz 16. vietu

Līdz pat pēdējam brīdim vairākas komandas cīnījās par iespēju turpināt spēlēt pirmajā astotniekā, bet vairākas par iespēju spēlēt otrajā astotniekā. Piemēram, "Barons/Matejs" vietu otrajā grupā tālākajās cīņās izcīnīja, pateicoties uzvarai pagarinājumā pār "VIA-RĪGA", kā arī pateicoties tam, ka citas komandas izstājās no turnīra. Šajā grupā ir kriteni lielākas uzvarēto zaudēto spēļu bilances komandām. Ja runājam par to pašu "Barons/Matejs", tad komanda tālāk tika ar trim uzvarām un trīsreiz vairāk zaudējumiem, bet jācīnās būs ar, piemēram, "Kursa/MRU", kam 12 uzvaras un trīsreiz mazāk zaudējumu.

KomandaBilance*
BK VEF9-7
Barons/Matejs3-9
BK "Madona"6-8
Pārgauja/Cēsu SS10-4
BK "Dartija"9-7
Kursa/MRU12-4
Kvēle/BJSS9-7
Saulkrasti

8-4

Spēles par 17. līdz 23. vietu

Spēlēs par pēdējām vietām dalību turpinās vismazāk komandu - septiņas. Tas arī saprotams, jo komandai, kas vairs nepretendē uz augstām pozīcijām, līdz ar visām ceļa un pārējām izmaksām turpmāka dalība turnīrā ir liela izšķērdība. Protams, komandās, kur pārsvarā ir sporta skolu audzēkņi, šādas spēles tik un tā būtu noderīgas, tomēr situācija ir tāda, kāda tā ir, un tāda tā arī jāpieņem. Šajā grupā par izteiktiem favorītiem uzskatāmas Jūrmalas sporta skolas un "Saldus" komandas, kuras ir vienīgās komandas, kam nav negatīva bilance līdzšinējā sezonā. Tikmēr par absolūtiem pastarīšiem uzskatāmas 3. BJSS un "Rīdzene 91/LU" ar visbēdīgākajām bilancēm (attiecīgi 1-15 un 0-12).

KomandaBilance*
3.BJSS1-15
BK "Tukuma lidosta"3-13
BK "VIA-RĪGA"3-9
Jūrmalas sporta skola9-7
Rīdzene 91/LU0-12
Saldus8-8
Sigulda4-10