© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/jauniesu_izlases/juniori_u-18/news/3610

Izlases sponsori


Pēdējās spēles

Visas spēles

U-18 juniori pieveic spāņus, nodrošinot pirmo vietu grupā

24.07.2010

 

Šodien Latvijas U-18 jauniešu izlase Viļņā notiekošajā Eiropas čempionātā pēdējā B grupas spēlē pārspēja Spānijas izlasi ar 75:70 un izcīnīja pirmo vietu grupā.

 

Pirmajā ceturtdaļā laukumā pārliecinoši labāk darbojās Latvijas basketbolisti. Lieliski spēli iesāka Jānis Timma, kurš guva pirmos 11 Latvijas izlases punktus piecu minūšu laikā, pēc kā tika nomainīts. Latvija izvirzījās vadībā ar 11:7. Ceturtdaļas turpinājumā spēlēja arvien aktīvāk un palielināja savu pārsvaru, pēc pirmajām desmit minūtēm atrodoties vadībā jau ar 26:11. Otrā ceturtdaļa iesākās diezgan līdzīgā spēlē. Abas komandas veiksmīgi darbojās uzbrukumā un arī aizsardzībā. Brīžos, kad Spānijas izlase centās pietuvoties rezultātā, Latvijai atradās kāds no spēlētājiem, kurš uzņēmās iniciatīvu uzbrukumā un spēja gūt svarīgus punktus. Vienu brīdi Latvijai bija +14, taču ceturtdaļas beigas labāk aizvadīja spāņi. Pretinieki būtiski samazināja rezultāta starpību un, puslaika beigās realizēdami trīspunktu metienu, pietuvojās līdz 34:41.

Otrais puslaiks Latvijai iesākās neveiksmīgi. Pašā ceturtdaļas sākumā spāņi izmantoja Latvijas basketbolistu kļūdas un neprecīzo spēli uzbrukumā, visā spēlē pirmo reizi izvirzoties vadībā. Izlases treneris Ziedonis Jansons uzreiz pieprasīja minūtes pārtraukumu, kas palīdzēja. Vēl neilgu laiku pretinieki spēja noturēt nelielo pārsvaru, taču ceturtdaļas beigās Latvija pārņēma iniciatīvu laukumā. Mūsu basketbolisti guva trīs svarīgus trīspunktu metienus pēc kārtas un pirms pēdējās ceturtdaļas atradās vadībā ar 63:55. Ceturtajā ceturtdaļā laukumā dominēja aizsardzība. Divas minūtes līdz spēles beigām Latvija atradās vadībā ar 70:59. Līdz spēles beigām Latvijas basketbolisti pazaudēja gandrīz visu iekrāto pārsvaru, taču spēja uzvarēt un izcīnīja uzvaru ar 75:70.

Izlases galvenā trenera Ziedoņa Jansona komentāri pēc spēles:

Jāuzteic visi puiši ar parādīto raksturu līdzīgi kā vakardienas spēlē pret Franciju. Bieži negadās, kad Eiropas čempionātā pēc pieklājīgiem plusiem (+14) nonāc zaudētājos ar -5, bet tomēr spēj parādīt raksturu un atspēlēties. Spēles beigas arī sanāca kārtējo reizi nervus kutinošas. Kad līdz spēles beigām mums bija +11, likās, ka uzvara kabatā, bet kā reizēm mēdz notikt, tā vietā lai nospēlētu pacietīgi un prātīgi, sākas neizskaidrojamas kļūdas, bumba krīt ārā no rokām utt. Labi, ka iekrita tie pāris metieni un uzvarējām.

Treneris pastāstīja, ka rītdien komandai brīvdiena, bet jau pirmdien, otrdien, trešdien nākamās spēles pret Slovēniju, Poliju un mājiniekiem, lietuviešiem.

Sarunas nobeigumā Z.Jansons atzīmēja, ka bieži Latvijas basketbolā negadās divās dienās pēc kārtas uzvarēt Eiropas grandus - Franciju un Spāniju, un neaizmirsa novēlēt Latvijas U-20 sieviešu izlasei veiksmi un panākumus šī vakara pusfināla spēlē pret Spāniju.


Eiropas U-18 čempionāts. B apakšgrupa
Latvija - Spānija 75:70 (26:11, 15:23, 22:21, 12:15)

Latvija: Bertāns 17 (7 atl.b.), Dukulis 17 (10 atl.b.), Timma 11, Brēmers 11, Misters 11, Vecvagars 3 (6 rez.p.), Rostovs 3, Helmanis 2, Čoders, Vītiņš

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64