© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/jauniesu_izlases/kadeti_u-16/news/3948?season=8

Izlases sponsori


Pēdējās spēles

Visas spēles

Nikolajs Mazurs: izlasē spēlēs tie, kam acis deg

05.11.2010

 

Latvijas kadetu izlases galvenais treneris Nikolajs Mazurs iepazīstina ar plāniem, gatavojoties Eiropas U-16 čempionātam, kas risināsies no 28.jūlija līdz 7.augustam. Norises vieta tiks nosaukta 15.janvārī.

 

Cik plašs ir kandidātu loks?

Saskaitīju 26 spēlētājus no a­stoņām skolām – VEF, Rīdzenes, DSN, BS Rīga, Zemgales, Valmieras, Ventspils un Liepājas. Periodiski kopā esam darbojušies jau kopš aizpērnās sezonas, kad 1995.gadā dzimušo puišu izlase pirmo reizi sanāca uz Baltijas kausa izcīņu U-14 grupā.

Vai saraksts divos gados papildinājies?

Nē. Ir basketbola fanātiķi, kuri trenējas degošām acīm, visu vasaru spēlē strītbolu un turas kopā – nav būtiski, no kuras sporta skolas. Un ir tādi, kuriem nevēlas piepūlēties, iesvīst treniņā. Lai viņi met savus punktus Jaunatnes līgas spēlēs, bet izlases sakarā ar viņiem nerēķinos.

Varbūt kāds talants paslēpies otrajā divīzijā?

Bija piemērs – piezvanīja treneris, esot labs puika, kurš katrā spēlē metot pa 20-25 punktiem. Treniņā pamēģināju, bet BS Rīga viņš netiktu piecniekā. Otrajā divīzijā komandas līderis parasti viens pats ņemas, salasa punktus, bet statistika vien neko nenozīmē. Izlasē vajadzīga cita kvalitāte – jāiederas komandas modelī, jāiekļaujas shēmās un disciplinētā spēlē, jāsaprot basketbols.

Vai visos posteņos ir kam spēlēt?

Sarakstā ir tikai astoņi garā gala spēlētāji. Arī daži divmetrinieki, taču ne tādi, kuri varētu uzreiz taisīt rezultātu. Kad BS Rīga Čempionu kausā spēlēja ar serbiem, pretī viņu 208 cm garajam un jau labi sagatavotajam centram vajadzēja likt 1,93 m garu puisi. Varbūt arī izlasē vajadzēs izmantot īsākus spēlētājus, bet redzes lokā jāpatur arī tos, kuri varētu spēlēt U-18 komandā un vēlāk. Strādāsim ar visiem.

Kāds izskatās ārējās līnijas potenciāls?

Ārējo līniju varam izveidot daudzpusīgu, mobilu un agresīvu aizsardzībā. Varbūt mazliet zaudējam augumos, bet ir trīs saspēles vadītāji, kuri spēj kontrolēt spēli. Starp otrajiem numuriem ir gan labi metēji, kuri spēj stabili trāpīt, gan tādi, kuri tendēti uz caurgājienu, agresivitāti.

Kāda kopdarbība paredzēta sezonas laikā?

Pirmdienās būs koptreniņi fiziskās sagatavotības trenera Viktora Lāča uzraudzībā un pastrādāsim pie individuālās tehnikas. Decembrī plānots turnīrs Baltkrievijā, janvāra sākumā spēlēsim Baltijas jūras kausa izcīņā.

Vai treniņos piedalīsies visi kandidāti?

Skatīsimies. No Ventspils vai Liepājas pa piecām stundām pavadīt autobusā nebūtu lietderīgi. Mēģināsim reizi mēnesī sarīkot īsas nometnes – trīs dienas, seši treniņi. Ir ļoti svarīgi laikus iepazīstināt spēlētājus ar izraudzītajām aizsardzības formām, sadarbību pamatprincipiem. Lai zinātu, kā spēlēt konkrētajā situācijā. Tas ir ļoti liels darbs ilgiem gadiem, bet mums laika nav, tāpēc jāfokusē uzmanība uz svarīgāko.

Cik lielā mērā jaunie ir gatavi ņemt pretī taktiskās gudrības?

Diezgan labi, pat esmu pārsteigts. Visu laiku spiežu, lai viņi lasa spēli. No katras bezizejas situācijas laukumā ir izeja. Jaunatnes līgā jebkurš izlases cilvēks var izmest jebkurā brīdī, bet ir svarīgi, lai īstais cilvēks izmet īstajā laikā un vietā. Arī cīnoties pret fizisko pārspēku.

Cik U-16 izlases kandidātu iesaistīti komandas VEF kadeti sastāvā bez taviem audzēkņiem no BS Rīga?

Viens no Ķeizarmeža, interesējos arī par puisi no Rīdzene. Aicināju valmieriešus, taču klubs atteicās viņus laist. Droši vien viņiem ir savi iemesli, bet tas apgrūtina kopējā rezultāta sasniegšanu.  Vasarā īsā laikā būs jāpaveic lielāks darbs.

Kādi secinājumi pēc pirmajām spēlēm LBL-2?

Spēles kvalitāte uzlabojas ar katru maču. Jau varam noturēties pret fizisko pretspēku, mazāk baidāmies, paši spējam būt agresīvi. Spēlējot ar divus gadus vecākiem čaļiem no Rīdzenes pieļāvām tikai deviņas kļūdas.

Vai ar sporta skolu treneriem tiek runāts, vēršot uzmanību pie kā vajadzētu piestrādāt īpaši?

Katram ir savas darba metodes, katrs izvēlas savu sagatavošanas ceļu.

Vai publicēsim kandidātu sarakstu?

Nē. Latvijā diemžēl ir slikta tradīcija – spēlētājs kļūst par izlases kandidātu un atslābinās. Galvenais, ka paši uzaicinātie zinās, kas viņiem būs jādara. Un būs jādara daudz.

Guntis Keisels