© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/jauniesu_izlases/meitenes_u-14/news/3895

Izlases sponsori


Kadetes sāks rūdīties 2011.gada Eiropas čempionātam

20.10.2010

 

Basketbola savienība atbalstīs U-16 izlases startu Jaunās sieviešu basketbola līgas čempionātā.

 

16 spēles ar pieredzējušākām pretiniecēm visā sezonas garumā un laba iespēja regulāri slīpēt gan komandas sadarbību, gan spēlētāju individuālo meistarību – tādus ieguvumus sola Latvijas U-16 izlases līdzdalība JSBL turnīrā. Šajā līgā spēlē gan pieredzējušas bijušās Latvijas valstsvienības dalībnieces (piemēram, JSBL valdes locekle Ilze Ose-Hlebovicka un Anita Mikāle), gan sporta skolu vecāko grupu audzēknes.

U-16 izlase kodolu veido Latvijas šās vecuma grupas čempiones basketbola kluba Kolibri spēlētājas treneres Mudītes Zanderes vadībā. Kandidātu sarakstā iekļautas 16 basketbolistes no septiņām sporta skolām. „Demogrāfiskās krīzes laikā 1995.gadā dzimušo meiteņu basketbolā ir maz, sporta skolām nav pilnu komandu un talkā ņemam arī gadu jaunākās. Konkurence uz vietu sastāvā varētu būt asāka. Vēl daudz jātrenējas,” Mudīte Zandere norāda uz plašo darba lauku.

Talantu izaugsmi kavē nopietnas konkurences trūkums Swedbank LJBL čempionātā. „Ar Kolibri esam spēlējušas Čempionu kausā Maskavā, Austrumeiropas meiteņu līgā. Esam bijušas medaļniecēs, taču arī piedzīvojušas, ka pietrūkst pieredzes un rūdījuma, lai izcīnītu uzvaru cīņā ar līdzvērtīgām komandām. Latvijā tu var kļūdīties, nenostrādāt līdz galam, jo pie labas iespējas tiksi otrreiz. Pat spēlējot ar gadu vecākām pretiniecēm parasti uzvaram ar 30 punktiem. Starptautiskajos mačos otro iespēju neviens nedod.”

JSBL spēļu līmeni Mudīte Zandere raksturo kā pietiekami augstu. „Būšu priecīga, ja spēles ritēs punkts punktā, lai uzvaras būtu jāizrauj un būtu zaudējumi, kurus var izanalizēt un saprast, kas vēl jāiemācās. Lai meitenes nedomā, ka esam pati pilnība, kas noteikti tā nav.”

Regulārais spēļu grafiks palīdzēs darbā iesaistīt arī ārpus Rīgas dzīvojošās U-16 izlases kandidātes. „Būtu labi, ja nedēļā būtu vismaz viens koptreniņš un spēle. Paralēli meitenes spēlēs arī Swedbank Jaunatnes līgas čempionātā savās komandās. Negribam izjaukt sporta skolu plānus, taču treneri solījuši izvērtēt, kurās LJBL spēlēs izlases kandidātu līdzdalība noteikti nepieciešama, un kad var iztikt bez viņām, dodot iespēju sevi parādīt arī citām. Jāskatās, lai līderes nepārslogojam – lai vasarā viņas būtu veselas un izsalkušas pēc basketbola."

JSBL čempionāts notiek otro gadu, tā pirmajā posmā 16 komandas sadalītas divās apakšgrupās. Paredzams, ka U-16 izlase pa reizei spēlēs ar visām 16 vienībām, bet nepretendēs uz līdzdalību izslēgšanas spēlēs.

„Esam priecīgas palīdzēt kadetu komandai gatavoties Eiropas čempionātam. Spēlēšana JSBL jaunajām basketbolistēm būs ļoti noderīga, jo mūsu līgā iznāks darīšana ar dažāda vecuma un spēles stila pretiniecēm,” uzsver viena no JSBL rīkotājām Ilze Ose-Hlebovicka.

Foto: sportacentrs.com