© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/jauniesu_izlases/news/3961

Izlases sponsori


Pēdējās spēles

Visas spēles

Dāvis Bertāns izvēlas Ļubļanas Olimpiju

12.11.2010

 

Eiropas U-18 čempionāta All Star piecnieka dalībnieks Dāvis Bertāns šodien svin 18.dzimšanas dienu, bet svētdien dosies uz Slovēniju, lai parakstītu līgumu ar Eirolīgas klubu Ļubļanas Olimpija. Pirmajā sezonā paredzēta stažēšanās fārmklubā.

 

Rūjienā dzimušais jaunākais no brāļiem Bertāniem pēdējos gadus trenējies basketbola skolā Rīga un pērn komandas DSN/Rīga sastāvā uzvarēja LBl 2.divīzijas turnīrā. Pēc veiksmīgā starta U-18 čempionātā jaunais talants nonāca daudzu klubu redzes lokā, bet sezonu sāka Barona sastāvā, piecos mačos vidēji laukumā pavadīdams 25 minūtes, gūdams 13 punktus un izcīnīdams piecas bumbas. Piektdienas spēlē ar BA Turība Dāvis vairs nepiedalīsies.

Olimpijas interese bija visnopietnākā un uzstājīgākā,” atzīst Dāvja tēvs un treneris Dainis Bertāns. „Septembrī četras dienas viesojāmies Lubļanā, un sākās konkrēta saruna: sak, tiksimies pēc diviem mēnešiem, kad Dāvim apritēs 18 gadi. Atbildējām, ka apdomāsim un rīkosimies pēc situācijas. Pēc tam viņi ar aģenta starpniecību regulāri apvaicājās, kā tad būšot, ko esam izdomājuši. Arī piekāpās par noteikumiem. Tikpat konkrēti vēl interesējās tikai Žalgiris, taču viņu piedāvājumā skaitļi bija dalīti ar četri vai pat vairāk.”

Lēmums doties uz ārzemēm nobriedis pakāpeniski. Vasarā interesi par U-18 bronzas puišiem Latvijā izrādīja gan VEF Rīga, gan Barons. Vairākus spēlētājus pārstāvošā Basketbola attīstības aģentūra izšķīrās sadarboties ar Latvijas čempionvienību, taču reālā dzīve drīz koriģējusi Barona rožainos plānus kļūt par U-19 izlases bāzes komandu. No reālajiem kandidātiem ierindā palikuši tikai Dāvis Bertāns un Jānis Timma, turklāt komandas darba režīms nav bijis īsti piemērots jauno basketbolistu progresam. Līgums ar klubu nemaz neesot parakstīts.

Pats Dāvis par Baronā pavadītajiem mēnešiem izsakās atzinīgi, taču fakti runā par sevi. „Spēles laiks bija labs, treniņi – arī. Taču Barons trenējās astoņos vakarā Ķeizarmežā, un, braukājot ar sabiedrisko transportu no Pārdaugavas, ceļā pagāja tikpat ilgs laiks, cik zālē. Savukārt no rīta bija mācības skolā, 12.klasē. Ļubļanā trenēšos divreiz dienā. Skolā sarunāts, ka mācību lietas varēšu kārtot ar interneta palīdzību.”

Abi Bertāni atzīst, ka lēmums nobriedis pamazām, izsverot daudzus par un pret. Arī uzklausot lūgtus un nelūgtus padomdevējus. „Slovēnijā ir labāki darba apstākļi, arī augstāks basketbola līmenis nekā Latvijā. Pirmie iespaidi par treniņmetodēm bija ļoti pozitīvi. Dzirdētas runas par finansiālajām problēmām, bet, iepazīstoties ar kluba jauno bāzi, tās nešķiet nopietnas,” Dainis pārcilā argumentus. „Turklāt patlaban piedāvājums ir ļoti labs un nav nekādas garantijas, ka nākotnē nāks kas vēl labāks. Būtu nepareizi neizmantot izdevību.”

Līgums tiks noslēgts pēc sistēmas 3+3 gadi. Pirmajā gadā Dāvis spēlēs Olimpija fārmklubā Skofja Lokā, kas piedalās Slovēnijas virslīgas čempionātā. Rīta treniņi paredzēti Olimpija sastāvā, pastāv iespēja, ka jaunais spēlētājs tiks izmēģināts arī kādā mačā. Nākamajā sezonā Bertānam jau tiek solīta vieta Olimpijas divpadsmitniekā.

„Bija jūtams, ka Olimpija ļoti grib dabūt Dāvi savā sistēmā. 207 cm gari trešie numuri Eiropā nemētājas,” saka Dainis Bertāns. „Protams, viņi ir ieinteresēti strādāt, lai naudiņu pelnītu atpakaļ. Taču noteikumi ir loģiski – līgumā atrunātā izpirkuma maksa ir samērojama ar to, ko viņi būs ieguldījuši. Ļubļana tradicionāli ir skautu uzmanības centrā. Ja kāds lielāks klubs vēlēsies Dāvi pārpirkt, pēc otrās sezonas – uz priekšu.”

Iespējamie riski esot apzināti, taču nelabvēlīga sižeta pavērsiena iespējai liela uzmanība netiek veltīta. Viss taču ir paša Dāvja rokās. „Iespēja treniņā uzspēlēt pret Goranu Jagodniku – tas būs kaut kas tāds... Domās ar vienu kāju jau esmu prom. Būs jāpierod sadzīvē pašam ar visu tikt galā, jo dzīvošu viens pats. Sākumā mani sola vadāt, kad dabūšu autovadītāja tiesības, būs arī mašīna. Bet laukumā visam jābūt kārtībā,” Dāvis ir optimists.

Rīgā viņš būšot uz Ziemassvētkiem un pēc tam maija vidū, lai varētu kārtot izlaiduma eksāmenus un Latvijas U-19 izlases sastāvā gatavoties pasaules čempionātam.

Guntis Keisels

Foto: fibaeurope.com