© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/jauniesu_izlases/sievietes_u-20/news/3690

Izlases sponsori


Pēdējās spēles

Visas spēles

Kaspars Vecvagars izvēlas Žalgiri

11.08.2010

 

Latvijas U-18 izlases saspēles vadītājs Kaspars Vecvagars tuvākās sezonas pavadīs Kauņas klubā Žalgiris. Līgums noslēgts pēc sistēmas 3+2 gadi, nākamo sezonu Vecvagars spēlēs kluba otrās komandas sastāvā.

 

Gan 17 gadus vecais Kaspars, gan viņa tēvs bijušais valstsvienības basketbolists Arnis Vecvagars izvēli pamatoja ar daudz skaidrākajām un labākajām izaugsmes iespējām, nekā jaunajiem basketbolistiem piedāvā Latvijas klubi.

"Lēmumu pieņemt bija viegli. Ar Žalgira pārstāvjiem sarunas ritēja apmēram gadu. No viņu puses bija  nopietna interese un skaidras atbildes uz visiem jautājumiem. No Latvijas klubiem interese aprobežojās ar apjautāšanos: "Nu, ko domājat darīt turpmāk?" Ir dzirdētas labas idejas un koncepcijas, bet nav ilgtermiņā stabilu darbu, lai attīstītu jaunos talantus, kuri izauguši no Jaunatnes līgas vecuma," Arnis Vecvagars raksturoja ģimenes kopīgos apsvērumus.

Pērn Kaspars Žalgira otrās komandas sastāvā jau piedalījies dažos treniņos un jauniešu Eirolīgas spēļu posmā. "Komandā iekļāvos ļoti labi, nevienu brīdi nebija sajūta kā ārzemēs. Džeki ļoti draudzīgi, spēles stils pazīstams. Nākamsezon spēlēsim Lietuvas otrajā līgā un jauniešu Eirolīgā. Manā pozīcijā pirmais numurs ir Lietuvas U-18 izlases saspēles vadītājs Čižausks. Domāju, ka savstarpējā konkurence nāks par labu abiem," Kaspars ir gatavs jaunam izaicinājumam.

Arnis uzsver vēl kādu aspektu: "Redzēju, ar kādu attieksmi jaunie lietuvieši strādā treniņos. Ikvienā epizode pilnīga pašatdeve un maksimāla koncentrācija, ik brīdi kaut kas jāpierāda - treneriem, partneriem, sev. Latvijā jauniešu komandās tādu neesmu redzējis. Eiropas U-18 čempionāta laikā Lietuvas junioru izlase uz konkurentu fona izcēlās ar to, ka jau spēlēja pieaugušo basketbolu. Manuprāt, tas izskaidrojums ar lielo spēļu praksi, ko jaunie lietuvieši iekrājuši sacenšoties ar vīriešu komandām. Tas īpaši attīsta domāšanu, lēmumu pieņemšanu. Žalgira otrās komandas galvenais uzdevums ir audzināt spēlētājus galvenajai vienībai, nevis par katru cenu uzvarēt savos turnīros. Kasparam būs daudz spēļu un garantēt laiks laukumā."

Pēc trim gadiem klubam būs iespēja pirmajam lemt par sadarbības turpināšanu vēl divas sezonas. "Faktiski tas nozīmē, ka triju gadu laikā man jāiekļūst Žalgira galvenajā sastāvā. Vai izdosies? Protams! Tikai jātrenējas. Savas vājās vietas zinu, būs jāpiestrādā," Kaspars neslēpj apņēmību.

Viena no Kauņas varianta priekšrocībām ir relatīvais tuvums Rīgai. Lietuvieši piedāvājuši mācīties skolā Kauņā, bet Vecvagaru ģimenes padomē par labāko variantu tomēr atzīta mācību turpināšana Āgenskalna ģimnāzijā. "Skola jāpabeidz!" gan Kaspars, gan Arnis uzver, ka basketbols vēl vismaz divus gadus nekļūs par vienīgo dzīves saturu.

Kaspars Vecvagars bija viens no Latvijas U-18 izlases līderiem Eiropas čempionātā, kur latvieši izcīnīja bronzas medaļas. Deviņās spēlēs viņš laukumā pavadīja vidēji 24 minūtes, guva 6,8 punktus, izcīnīja 4,4 atlēkušās bumbas, izdarīja 4 rezultatīvas piespēles un pieļāva 4,2 kļūdas.

Foto: Lauris Vīksne, f64