© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/jauniesu_izlases/zeni_u-14/news/3837

Izlases sponsori


Jauniešu vasaras kopsavilkums. 2.daļa

22.09.2010

 

Treneru sanāksmē iezīmētos mezglu punktus komentē Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

 

Meiteņu basketbols aizvien izteiktāk koncentrējas Rīgā. Kādas ir iespējas palielināt aktivitāti un uzlabot darba kvalitāti visā Latvijā?

Basketbola savienība nealgos treneris un nesūtīs viņus „trimdā”. Ja kādas pašvaldības teritorijā būs pieprasījums, viņi meklēs un domās kā piesaistīt kvalificētus speciālistus, tāpēc mūsu uzdevums ir radīt sekmēt šāda pieprasījuma rašanos. Piemēram, šosezon Swedbank Jaunatnes līga rīkos četras akcijas Izvēlies basketbolu, iesaistot slavenības. Turpināsim arī Molten kausa izcīņu meitenēm. Ir arī pozitīvi signāli par jaunu meiteņu grupu izveidi reģionos. Akcentēsim meiteņu izaugsmes iespējas, kļūstot par tiesnešiem. No basketbola popularitātes viedokļa ir ļoti svarīgi, lai veiksmīgi turpinātu spēlēt valstsvienība un arī mūsu pārstāvis Eirolīgā – TTT Rīga.

Kā uzlabot saikni starp jaunatnes izlašu treneriem un sporta skolu/klubu treneriem, lai kopīgiem spēkiem likvidētu robus spēlētāju meistarībā?

LBS jau 2008.gada nogalē piedāvāja Izglītības un zinātnes ministrijai pārņemt profesionālās ievirzes sporta izglītības basketbolam domātās pedagogu dotācijas, lai nodrošinātu metodisko vadību un kvalitātes uzraudzību. Mūsu priekšlikuma būtība ir tāda, ka nauda seko trenerim. Diemžēl priekšlikums netika pieņemts, tāpēc attiecībās ar sporta skolām varam tikai kaut ko lūgt un ieteikt. Šādā situācijā ļoti svarīga nozīme ir sadarbībai starp treneriem.

Vai LBS ir padomā kāds mehānisms spēļu skaita optimizēšanai?

Diskusijā jau noskaidrojās, ka skaits vēl neparāda patieso noslodzi, jo 80 spēles var arī nosēdēt uz soliņa. Viss atduras pret trenera kompetenci. Tieši treneris ir atbildīgs par to, lai  viss notiktu maksimāli izdevīgi jaunajam spēlētājam. Mehānisks ierobežojums nebūs tik efektīgs, cik trenera un spēlētāja kopīgā izpratne.

Vai LBS var ko darīt, lai īpaši palīdzētu perspektīvākajiem spēlētājiem un sekmētu viņu palikšanu Latvijā?

Visiem izlašu spēlētājiem ir pieejams LBS fiziskās sagatavotības treneris Viktors Lācis un daļa to jau labi izmanto. Ja ir vajadzība, palīdzam meklēt individuālus risinājumus..Joprojām paliek spēkā ideja slēgt līgumus ar jaunatnes izlašu spēlētājiem. Mūsu mērķis nav vispār aizšķērsot jaunajiem ceļu uz ārzemēm, bet panākt, lai  līdz 22 gadu vecumam brauc tikai uz labiem klubiem, nevis dēļ pirmās algas, kas var palikt arī pēdējā. Šāda līguma projektu pērn jau apstiprināja jaunatnes komisija. Ceru, ka LBL uzņemot divas studentu komandas jaunajiem radīs papildus iespējas izaugsmei.

Kādā līmenī tiek nodrošināta izlašu dalībnieku medicīniskā pārbaude un ārstēšana?

Medicīniskais nodrošinājums ir labā līmenī – visi spēlētāji pārbaudīti, visiem ārstiem ir koferīši ar nepieciešamajiem medikamentiem, visiem atjaunošanās preparāti. Visiem, kam bija vajadzīgas operācijas tās ir izdarītas. Pēdējā lieta, uz ko ekonomēsim.

Kā un kad izvēlēsies nākamos izlašu trenerus?

Tas notiks tuvāko divu triju nedēļu laikā. Jau apzināti attiecīgo vecuma grupu labāko komandu treneri, daļa no viņiem jau uzrunāti - kā redz treneru kolektīvu, kā darbosies. Diskutablākie gadījumi, iespējams, tiks pārrunāti ar treneru konsultatīvo kolēģiju. Trenerus apstiprinās LBS valde.