© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/lbs/latvijas_iii_olimpiade/news/3969?season=5
Jūs šobrīd skatāties informāciju par 2008/2009 sezonas spēlēm. Rādīt aktuālās sezonas informāciju?

LBS sponsori




Ar Āgenskalna smiltainē gūto rūdījumu

15.11.2010

 

Leģendārās sieviešu komandas TTT pirmā sastāva dalībniecei, pasaules un Eiropas eksčempionei Padomju Savienības izlases sastāvā Helēna Hehta 16.novembrī svin 75.dzimšanas dienu. Apsveicējiem pievienojas arī Latvijas Basketbola savienība, uzņemot jubilāri LBS Goda biedru pulkā.

 

TTT komandā Helēna pārstāvēja "Āgenskalna frakciju" - 5.vidusskolas audzēknes. Mazotnē bijusi sportiska, ar puikām spēlējusi futbolu un tautas bumbu, vasarā braukusi ar divriteni un nodarbojusies ar vieglatlētiku, ziemā - slidojusi. Vidusskolas gados no visām mīlestībām izvēlējusies vienu - basketbolu. Drīz kļuvusi par vienu no Latvijas labākās komandas līderēm un uzaicināta Padomju Savienības izlasē.

Oficiālajā statistikas izziņā Helēnas Bitneres-Hehtas godalgu sarakstu ievada PSRS pirmās tautu spartakiādes sudrabs Latvijas izlases sastāvā, kam seko PSRS izlases rindās iegūtās medaļas - sudrabs Eiropas čempionātā (1958), kā arī zelts pasaules (1959) un Eiropas meistarsacīkstēs (1960). Bet garāko sadaļu veido kopā ar Rīgas TTT izcīnītās balvas - piecreiz iegūts Eiropas čempionvienību kauss un septiņas uzvaras Padomju Savienības čempionātā.

Par TTT pirmā modeļa vizītkarti pieņemts uzskatīt centra spēlētājas, taču trenera Oļģerta Altberga prasmīgi veidotajā komandas modelī milzīga nozīme bija arī aizsardzības spēlētāju duetam - Dzidrai Karamiševai un Helēnai Hehtai.

"Es veidoju kombinācijas, Dzidra parasti darbojās tuvāk grozam vai stūros. Es jau arī varēju trāpīt no distances, turklāt trīspunktnieku toreiz vēl nebija - pēc tagadējiem noteikumiem punktu būtu iznācis vēl vairāk. Daudz trenējos individuāli. Vīrs Oļģerts arī bija basketbolists (leģendārās ASK komandas pamatpiecnieka spēlētājs - G.K.), tolaik dzīvojām pie Bābelītes ezera un rītos skrējām krosiņu uz Ķīšezeru. Citi sauļojās, mēs mētājām pa grozu - uz sacensībām. Savulaik biju izmežģījusi roku, bija grūti mest bumbu ar abām. Sāku mest ar vienu, kā neviena cita nedarīja," tā Helēnas kundze stāsta grāmatā Zelta meitenes TTT.

Viņas dzīvē nekad nav bijis tikai basketbols. Līdztekus spēlēšanai studējusi farmāciju Rīgas Medicīnas institūtā, pēc tam strādājusi aptiekā.

"Pēc TTT izbraukumiem atstrādāju nokavēto. Bijām maz cilvēku, nevarēju taču likt kolēģēm rauties manā vietā. Toties, kad beidzu spēlēt, nejutu nekādu diskomfortu. Auga bērni, meita spēlēja basketbolu, dēls - hokeju (abi spēlējuši meistarkomandās - G.K.). Vajadzēja viņus izvadāt, klāt vēl nāca darbs, ģimene. Vienmēr laika trūcis. Arī tagad - strādāju, jāpieskata mazbērnus, jāsakārto atgūtais namīpašums. Vēlu eju gulēt, agri ceļos. Nav laika atmiņas pārcilāt."

Guntis Keisels

Attēlā: 1967.gads, PSRS tautu spartakiāde. Helēna Hehta (ar bumbu) organizē Latvijas izlases uzbrukumu. Vidū ar 14.numuru centra spēlētāja Silvija Krodere.