© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/lbs/news/3813?season=3
Jūs šobrīd skatāties informāciju par 2005/06 sezonas spēlēm. Rādīt aktuālās sezonas informāciju?

LBS sponsori




Jauna sezona, jauni noteikumi

06.09.2010

 

1.oktobrī stājas spēkā grozījumi basketbola noteikumos. Basket.lv pievērsa uzmanību tiem jaunumiem, kurus pamanīs ikviens.

 

Spēles laukums izskatīsies savādāk.

·         Trīspunktu līnija atvirzījusies par pusmetru no groza – 6,75 m attālumā. Laukuma stūros attālumam no sānu līnijas līdz trīspunktu līnijai jābūt vismaz 0,75 cm. 

·         Soda laukumam – trīssekunžu zonai – būs taisnstūra nevis trapeces forma.

·         Zem groziem tiks iezīmēts pusaplis.

·         Iezīmēta jauna bumbas ievadīšanas vieta uzbrukuma zonā.

Stingrākas prasības pret spēļu formu.

Pieguļošajiem apakškrekliem un biksēm jābūt vienā krāsā ar sporta formu, teipiem un zobu sargiem jābūt bezkrāsainiem utt.

Lielāka skaidrība par pēdējās sekundes metieniem.

Spēles pulkstenim jārāda vismaz 0:00,3, lai spēlētājam būtu iespēja izdarīt metienu no spēles pēc bumbas ievadīšanas spēlē vai neprecīza soda metiena un atlēkušās bumbas izcīnīšanas. Tādā gadījumā lēmumu par groza ieskaitīšanu pieņems tiesnesis, nosakot, vai bumba atstājusi spēlētāja roku pirms atskanējis signāls.Ja pulkstenis rāda mazāk, grozu var ieskaitīt tikai pēc pieskāriena (sitiena) bumbai vai tieša bumbas trieciena grozā no augšas.

Tuvāk grozam.

Ja ceturtās ceturtdaļas pēdējās divās minūtēs vai pagarinājuma pēdējā minūtē komandai, kurai ir tiesības ievadīt bumbu spēlē, tiek piešķirts minūtes pārtraukums, pēc tā beigām bumba jāievada spēlē no iemetiena vietas savā uzbrukuma zonā.

24 vai 14 sekundes.

Ja B komandas spēlētāji pārkāpuši noteikumus (saņēmuši personisko piezīmi, tīši nospēlējuši ar kāju utt.) un A komandai bumba jāievada spēlē aizsardzības zonā, uzbrukuma laiks, kā līdz šim, tiek atjaunots līdz 24 sekundēm.Ja B komandas spēlētāji pārkāpuši noteikumus, un A komandai bumba jāievada spēlē uzbrukuma zonā, bet uzbrukumam palikušas 14 sekundes vai vairāk, uzbrukuma laiks nav jāpalielina.Ja B komandas spēlētāji pārkāpuši noteikumus, un A komandai bumba jāievada spēlē uzbrukuma zonā, bet uzbrukumam palikušas 13 sekundes vai mazāk, uzbrukuma laiks jāpalielina līdz 14 sekundēm.

Priekšroka uzbrucējam.

Zem groza iezīmētajā pusaplī netiks fiksēta uzbrukuma piezīme, ja uzbrucējs pēc metiena vai piespēles uzgāzīsies virsū aizsardzības spēlētājam. Tomēr piezīme tiks piešķirta, ja uzbrucējs ar savu darbību būs izbrīvējis ceļu uz grozu partnerim, vai nepareizi izmantojis rokas, kājas vai ķermeni.

Pusapļa noteikums nevar tikt izmantots spēles situācijās, kuras saistītas ar cīņu par atlēcošajām bumbām.