© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/lbs/news/3818

LBS sponsori




Pēdējās spēles

Visas spēles

Basketbols nosargā pozīcijas

10.09.2010

 

FIBA pasaules kongresa ikdienas laikraksta pirmajā numurā publicēta intervija ar Latvijas Basketbola savienības prezidentu Ojāru Kehri.

 

Lūdzu, raksturojiet pēdējos četrus gadus LBS dzīvē!

Četru gadu posms starp diviem FIBA kongresiem sakritis ar vētrainiem notikumiem Latvijas ekonomikā, kuras problēmas padziļinājusi globālā krīze. Strauju izaugsmi, kad Latvijā bija augstākais IKP pieauguma temps Eiropā, nomainīja dziļa recesija. Tomēr 2010.gadā ir parādījušās pirmās ekonomikas atlabšanas pazīmes.

2008.gada rudenī Latvijas basketbols svinēja vairākas jubilejas.

Latvijas Basketbola savienība – viena no FIBA dibinātājām – atzīmēja 85.dzimšanas dienu, godinot panākumiem bagātākos veterānus, konferencē ar FIBA un FIBA Europe augstāko vadītāju piedalīšanos iezīmējot turpmākās attīstības virzienus un, protams, aktīvi spēlējot basketbolu jaunatnes, amatieru un profesionālajā līmenī.

50.jubileju svinēja leģendārā sieviešu komanda Rīgas TTT, kas 20.gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados 18 reizes izcīnīja Eiropas Čempionu kausu, sasniedzot modernajā sportā grūti atkārtojamu rekordu.

Kādi ir galvenie šķēršļi, ar kuriem saskārusies LBS?

Kopējā situācija valstī, protams, ietekmējusi arī basketbola dzīvi. Ekonomiski veiksmīgajos gados tas nozīmēja labu basketbola infrastruktūras attīstību. Daudzās Latvijas pilsētās uzceltas modernas zāles, kuras treniņiem un spēlēm izmanto gan jaunie basketbolisti, gan profesionālie klubi.

Materiālās bāzes nostiprināšana palīdzējusi veiksmīgi pārvarēt grūtos laikus un demogrāfiskās krīzes sekas, kā arī veiksmīgi izturēt konkurenci ar citiem Latvijā populāriem sporta veidiem – futbolu un ledus hokeju.

Basketbola lielais izaicinājums modernajā pasaulē ir saglabāt pozīcijas un attīstīties situācijā, kad aizvien paplašinās jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespēju spektrs. Tā ir problēma, bet vienlaikus arī iespēja rast jaunus oriģinālus risinājumus.

Kā jūs atbildat šiem izaicinājumiem?

Mūsu trumpis ir basketbola pieejamība gandrīz visos valsts reģionos. Par spīti tam, ka Latvijā pasliktinās demogrāfiskā situācija, spēlētāju skaits nav samazinājies. Esam saglabājuši augstas pozīcijas Eiropas rangu tabulā.

Sieviešu valstsvienība piedalījusies Pekinas olimpiskajās spēlēs. Četras reizes izcīnītas bronzas medaļas Eiropas jaunatnes čempionātos. Vīriešu un sieviešu basketbols attīstās ļoti sabalansēti.  Basketbola vide ir aktīva, un tas ļauj optimistiski raudzīties nākotnē.

2007.gadā LBS izstrādāja basketbola attīstības četru gadu programmu, uzmanību fokusējot uz jaunatnes attīstību un dažāda līmeņa basketbola sacensību rīkošanu.

Basketbolu Latvijā pozicionējam kā sporta veidu gudriem un veiksmīgiem cilvēkiem. Kā papildus iespēju iegūt labu izglītību un atrast vietu dzīve. Līdzdalība Jaunatnes līgā un dažāda vecuma nacionālajās izlasēs tiek saistīta ar jauno basketbolisti sekmēm mācībās, mudinot būt izciliem ne tikai laukumā vien.

Latvijā radies Eiropas jaunatnes līgas ekonomiski efektīvais modelis, kas veiksmīgi attīstīts, par nelieliem līdzekļiem nodrošinot jaunajiem basketbolistiem regulāru augstas klases sacensību pieredzi.

Līdztekus klasiskajam basketbolam Latvijā labi attīstās arī ielu basketbols. Esam rīkojuši akcijas, uzstādot grozus publiski pieejamos brīvdabas laukumos.Akcijas Par tīru spēli ietvaros Latvijas labākie basketbolisti uzrunājuši jauniešu auditoriju, vēršot uzmanību uz narkotiku un dopinga lietošanas briesmām.

Ko LBS cer panākt FIBA kongresā?

Ceram sagaidīt  kvalitatīvu diskusiju, kā nodrošināt, lai labākie spēlētāji nacionālo izlašu sastāvā būtu redzami biežāk, nekā tikai mēnesi vasarā.

Kādas aktivitātes FIBA kongresā var palīdzēt jūsu organizācijas darbā?

Esmu runājis par leģendārās sieviešu basketbola komandu Rīgas TTT un tās panākumiem. Esam pārliecināti, ka visa komanda ir pelnījusi vietu FIBA Goda zālē, kurā līdz šim uzņemti tikai atsevišķi spēlētāji.

Kā jūs redzat basketbola attīstību Latvijā tuvākajos trijos gados?

Esam pārliecināti, ka starptautiskajai basketbola sabiedrībai jākļūst vienotākai un jāuzlabo sadarbība, lai sekmētu basketbola konkurētspēja ar citiem populārajiem sporta veidiem. Mūsu tuvākie mērķi ir panākt, lai aizvien vairāk jaunu cilvēku izvēlas basketbolu kā dzīves veidu visam mūžam un Latvija kļūtu par valsti, kas eksportē savas basketbola zināšanas caur treneriem un spēlētājiem.