© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/lbs/news/3875?season=8

LBS sponsori




Pēdējās spēles

Visas spēles

No Alsungas līdz pasaules basketbola zenītam

11.10.2010

 

Leģendārās Rīgas TTT komandas ilggadējai centra spēlētājai Silvijai Ravdonei-Kroderei 12.oktobrī aprit 70 gadu.

 

Sportisko rūdījumu Silvija ieguva Alsungas vidusskolā un tas bijis tik kvalitatīvs, ka 1957.gadā viņa aicināta Latvijas skolēnu izlasē uzreiz divos sporta veidos – basketbolā un volejbolā. Izšķīrusies par groza bumbu, kurā nākamajos 12 gados sasniedza tolaik pieejamās augstākās virsotnes.

TTT sastāvā kurzemniece iesaistījās komandas otrajā sezonā, paralēli treniņiem un spēlēm kādu laiku strādājot toreizējā Tramvaju un trolejbusa tresta formas apģērbu noliktavā. 187 cm garā centra spēlētāja drīz izvirzījās komandas līderēs, un treneris Oļģerts Altbergs prasmīgi izmantoja viņas meistarību.

„Mūsu duets ar Skaidrīti (Budovsku-Smildziņu) bija liela darba rezultāts. Ne jau vienmēr viss notika kā pa diedziņu, gadījās arī sastrīdēties, bet – par lietu. Treniņos slīpējām kombinācijas tik ilgi, līdz skatītāji laukumā redzēja tikai eleganci. Savu reizi bija arī improvizācija, tomēr pamatā palika izstrādātas un pārbaudītas shēmas,” atceras Silvijas kundze.

No 1959. Līdz 1969.gadam Silvija Krodere deviņas reizes palīdzējusi TTT komandai uzvarēt Eiropas čempionvienību kausa izcīņā un 10 reižu kļūt par Padomju Savienības čempionēm. Viņa aicināta Padomju Savienības izlasē, taču ceļu uz lieliem turnīriem ārzemēs vairākkārt aizšķērsoja dzīvesbiedra – basketbola tiesneša Jāņa Krodera – represētā tēva „nepareizā” biogrāfija. PSRS komandas sastāvā Silvija kļuvusi par pasaules (1967.gadā) un divkārtēju Eiropas (1964. un 1966.gadā), kā arī uzvarējusi Universiādes turnīrā (1965.). Trūkst tikai olimpiskās zelta medaļas, kas basketbolistēm tolaik nebija pieejama (sieviešu turnīrs pirmo reizi tika sarīkots 1976.gadā).

Silvija Krodere beigusi Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti, strādājusi par izmeklētāju, prokurora palīgu un juriskonsulti, kļuvusi par zvērinātu advokāti.

Jau pēc sportistes karjeras beigām atklājās, ka nepareizi veiktas ārstēšanas dēļ viņai attīstījies kaulu tuberkulozes process. Sekoja sarežģīta operācija un ilga ārstēšanās, kas turpinās joprojām. Arī medicīnas spīdekļu izbrīns par to, kā sieviete ar tādu diagnozi varējusi ne tikai staigāt, bet arī sasniegt augstākās virsotnes sportā.

„Kā jau kopš bērnības pierasts, joprojām par kaut ko cīnos. Taču tā nebūtu jubilejas reizei piemērota saruna,” 70.dzimšanas dienas priekšvakarā Silvijas kundzes balss skanēja apņēmīgi, kā allaž. Liela banketa nebūšot, viesos aicinātas TTT zelta laiku partneres. Apsveicējiem pievienojas arī Latvijas basketbolistu saime.

Guntis Keisels