© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/lbs/news/3988

LBS sponsori




Pēdējās spēles

Visas spēles

Jubilejas torte ar 87 svecītēm

25.11.2010

 

Pirms 87 gadiem - 1923.gada 26.novembrī - tika nodibināta Latvijas Basketbola savienība.

 

Ziņu par 1923.gada 26.novembra notikumiem saglabājusi Latvijas basketbola vēsture: 

"Lielas grūtības radīja sacensību vadīšana, dažādi tika iztulkoti un interpretēti spēles noteikumi. lai novērstu pārpratumus un strīdus, lai organizētu un vadītu basketbola attīstību, ar Jaunekļu kristīgās savienības pūlēm vien vairs nepietika. Ieinteresēto sporta biedrību pārstāvji nolēma organizēt Latvijas Basketbola savienību. Par pirmo priekšsēdētāju kļuva sporta biedrības Amatiers pārstāvis Fricis Ķergalvis, par viņa biedru - H.D.Andersons (JKS), par sekretāru - Karnups (Universitāte), kasieri - Oto Sevišķs (LSB), locekļiem - P.Sokolovs (RFK) un V.Skudra (LNJS)."

Kopš tā laika aizsaulē aizgājuši visi sanāksmes dalībnieki, un laika zobs krietni ietekmējis LBS biedru sastāvu. Nemainīgi palikuši tikai mērķi - pilnībā nesasniedzami, taču allaž svarīgi un vilinoši.

87 gados Latvijas basketbolisti un basketbolistes ne tikai izbaudījuši milzum daudz spēlētprieka, bet arī iekrājuši prāvas starptautisko trofeju kolekcijas. Taču par tām citā reizē, kad vairāk varēs uzsvērt konkrēto darītāju - spēlētāju, treneru un rīkotāju nopelnus. 26.novembris nav īstā diena basketbola ļaužu dalīšanai lielajos veiksminiekos un citos spēlētpratējos.

Toreiz, pirms 87 gadiem, dažādu sporta biedrību vīri bija sapratuši, ka, turpinot konkurēt laukumā, dažas lietas tomēr lietderīgāk darīt kopā. Savienībā. Par prieku sev un basketbolam.

Šī vajadzība joprojām ir aktuāla.

Guntis Keisels

Foto: basket.lv