© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/lbs/news/3994?season=7
Jūs šobrīd skatāties informāciju par 2010/2011 sezonas spēlēm. Rādīt aktuālās sezonas informāciju?

LBS sponsori




Galvanovskis: vaina ir mentalitātē un jaunatnes sistēmā

28.11.2010

 

Latvijas valstsvienības treneru komandu divcīņā MasterCard Baltijas Basketbola līgas čempionātā Roberta Štelmahera vadītās Viļņas Perlas ar 100:52 (30:10, 53:25, 80:38) sagrāva Agra Galvanovska trenētās Liepājas lauvas. "Lietuvieši ir karotāji, mēs, diemžēl, nē," Galvanovskis zaudējuma iemeslus meklē ne tikai konkrētās spēles norisēs.

 

"Pirmās trīs minūtes izturējām, tad pieļāvām dažas muļķīgas kļūdas, pajuka spēles disciplīna un komanda sabruka," Agris Galvanovskis atzina, ka liepājniekiem spēle sākusies pagalam neveiksmīgi. Iespējams, pret citiem pretiniekiem tas vēl nebūtu galīgais spriedums, taču jaunie lietuvieši mutē ielikto pirkstu nokoduši uzreiz - līdz ar visu roku.

"Pretiniekiem bija apskaužami milzīga motivācija, laukumā visi burtiski grauza zemi. Spēlēja bez īpašiem taktiskiem smalkumiem, bet ļoti apņēmīgi, sportiski nekaunīgi. Plus, protams, jūtams, ka apakšā ir laba tehniskā skola. Pavisam cita mentalitāte. Brīnos par savējiem, bet laikam jāmeklē vēsturiski iemesli - latvieši taču parasti aizsargājušies vai braši karojuši zem svešiem karogiem... Treniņos strādājam, sapulcēs runājam, video skatāmies - visi it kā visu saprot, taču, tiklīdz spēlē kaut kas neiznāk, viss jūk un brūk."

Pēc neveiksmīgā izbraukuma uz Lietuvu (sestdien Ķēdaiņos ar Nevežis 76:92) interneta plašumos paklīdušas baumas, ka Liepājas kluba neveiksmju iemesli meklējami arī finansiālajās problēmās, taču galvenais treneris šādu versiju noliedz. "Finansiālā situācija nav viegla, taču tam nav nekāda sakara ar rezultātiem. Varēju turēt laukumā līdz galam pieredzējušos un zaudēt ar mīnus 30. Taču otrajā puslaikā daudz ļāvu spēlēt jaunajiem. Kvalitāte nebija tik augsta, cik gribētos, bet uz beigām puikas vismaz sāka plēsties gluži lietuviskā stilā. Ceru, ka šī mācība ies labumā. Strādāsim, darba vēl ļoti daudz."

Treneris Galvanovskis arī uzsver, ka labprāt paņemt klāt vēl jaunos talantus, lai strādātu nākotnei, taču neesot, ko paņemt. "Ja kardināli nemainīsim jauno basketbolistu sagatavošanas sistēmu - būs slikti. Bet tā jau ir cita saruna."

Liepājas lauvas Baltijas līgā ar divām uzvarām 10 spēlēs ieņem priekšpēdējo 11.vietu, apsteidzot tikai Valmieru (0-8). LBL turnīrā liepājnieki (5-2) ieņem trešo vietu.

Tikmēr Perlas galvenais treneris Roberts Štelmahers pēc panākuma nekādā eiforijā nav iekritis. "Strādājam un pamazām viss iet uz labo pusi. Manā rīcībā ir jauni spēlētāji, bez lielas pieredzes, toties ar perspektīvu iekļūt Lietuvos rytas sastāvā. Visi cenšas, savukārt es no viņiem prasu katrā spēlē cīnīties, kā dzīves vissvarīgākajā mačā. Apkārt šad tad dzirdu, ka Lietuvas čempionāts mums ir svarīgāks par Baltijas līgu, taču es tā nedomāju. Kaut kas sāk izdoties."

Atšķirības latviešu un lietuviešu spēlētāju mentalitātēs Roberts nekomentēja, korekti uzsvērdams, ka viņa komanda nesen uzvarējusi arī Rudupi, Nevežis un Neptūnas. Iespējams, liepājnieki bijuši noguruši pēc sestdienas spēles. "Cenšos strādāt tā, lai katrs spēlētājs Perlas pavadītajā laikā būtu kaut ko ieguvis," Roberts uzsver, ka viena pat vislabākā spēle pavasari vēl nenes. 

Baltijas līgā Perlas ar bilanci 3-6 ieņem 10.vietu, bet LKL tabulā ar 2-5 atrodas 11.pozīcijā.

Guntis Keisels

Foto: sportacemtrs.com (Romāns Kokšarovs, f64)