© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/sieviesu_izlase/news/3904

Pēdējās spēles

Visas spēles

Sieviešu valstsvienības klusā jubileja

22.10.2010

 

1991.gada 23.oktobrī Lietuvas pilsētas Panevēžas vecajā sporta zālē notika basketbola simtgadei veltīta sieviešu komandu spēle, kuru var uzskatīt par pirmo maču atjaunotās Latvijas valstsvienības vēsturē.

 

"Īpašu formas tērpu mums pilnīgi noteikti nebija, visticamāk, spēlējām TTT krāsās. Cīņas gaita pagaisusi no atmiņas, taču atceros, ka zaudējām ar dažiem punktiem," atceras spēles dalībniece Anete Muižniece-Brice. Atmiņa neviļ - Lietuvas komanda bija pārāka ar 71:69.

Zīmīgi, ka laikraksts Sports nākamajā dienā šai spēlei veltījis tikai dažas rindiņas bez detalizētas informācijas - iepretim  plašajam aprakstam par VEF vīriešu komandas spēli brūkošās Padomju Savienības atklātajā čempionātā.

Mirkļa nozīmi pamanīt patiesi nebija viegli. Tikai pirms nepilniem diviem mēnešiem bija atzīta Latvijas valstiskā neatkarība, Basketbola savienība jau bija atguvusi savu statusu FIBA saimē, taču par dzīvi neatkarības jaunajos apstākļos - arī valstsvienību veidošanu - basketbola sabiedrībai vēl bija visai virspusējs priekšstats.

Lietuvieši bija mudīgāki un uz pārbaudes spēlēm ar kaimiņienēm sūtīto komandu nosauca par nacionālo izlasi. Latvija pretim faktiski lika TTT meistarkomandu, taču lietuvieši pretinieces nosauca par Latvijas izlasi. Spēka ziņā melots nebija, jo no labākajām spēlētājām trūka tikai dažu, kuras jau spēlēja ārzemēs. Mačā piedalījās Anete Muižniece, Diāna Skrastiņa, Anda Jēkabsone, Anita Eglīte, Dace Krūmiņa, Svetlana Zitāne, Zanda Redāla, Diāna Unbedahte. Komandu vadīja galvenais treneris Juris Garkalns. Dienu vēlāk komandas sacentās vēlreiz un Lietuvas vienība atkal uzvarēja - 73:66.

Nākamo reizi komanda ar nosaukumu Latvijas valstsvienība kopā sanāca 1992.gada pavasarī un par dažas pārbaudes spēles atbilstību nacionālo izlašu cīņas statusam varētu diskutēt. Neapstrīdams ir tikai debijas datums oficiālajā turnīrā - Eiropas čempionāta kvalifikācijā 1993.gada 14.maijā Dānijas pilsētā Orhūsā ar Zviedriju (75:81). Bet tas jau būs cits stāsts par citu jubileju. 

Foto: apollo.lv