© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/sieviesu_izlase/news/3965

Pēdējās spēles

Visas spēles

Elīna Babkina: pašai jābūt gatavai spēlēt labi

14.11.2010

 

Latvijas valstsvienības un Polijas čempionvienības Gdiņas Lotos saspēles vadītāja sasniegusi labu statistiku Eirolīgā un Polijas meistarsacīkstēs. Tiesa, komandai sniegums vēl jāuzlabo.

 

Eirolīgā vidēji spēlē 28 minūtes, 12,3 punkti, 5 rezultatīvas piespēles – debitantei vaorāk nekā cienījami! Noskaņojums labs?

Jā, tikai uzvaru varētu būt vairāk... Polijas čempionātā bija vairāki ļoti nepatīkami zaudējumi un tagad būs jāpacīnās, lai iekļūtu pirmajā četriniekā. Labi, ka nupat izcīnījām pirmo uzvaru Eirolīgā (90:88 pār Horvātijas komandu Gospič). Var just, ka visām uzlabojies noskaņojums, parādījusies pārliecība, ka varam spēlēt veiksmīgi.

Kas tad vainīgs, ka bilance nav labāk par 4-4 Polijā un 1-2 Eirolīgā?

Pašas jau laikam arī esam vainīgas. Mūs grūti savaldīt. Treneris cenšas to darīt, visas it kā saprotam, ka būtu jāspēlē kolektīvi. Bet, tiklīdz laukumā sākas spriedze, katra sāk spēlēt par sevi un sadarbība pajūk.

Trenerim Darušam Račinskim trūkst stingrības?

Viņš tikai trīs nedēļas strādā par galveno treneri. Taču pamazām sākam viņu respektēt. Ticu, ka viss iet uz labo pusi.

No tevis arī viņš prasa ko citu, nekā priekšgājējs?

Kaut kas savādāks niansēs, protams, ir. Vēl jāpierod.

Tev kā saspēles vadītājai taču arī ir liela daļa atbildības par komandas disciplīnu laukumā...

Jā, bet nav tik viegli – esmu taču viena no jaunākajām komandā. Reizēm nākas uzkliegt pieredzējušākajām partnerēm, un kāda apvainojas. Komandas ķīmija attīstās pamazām. Tāpēc labi, ka ir tādas uzvaras, kā tikko pār Gospič. Tagad visas smaidām un apņēmīgi gaidām nākamo spēli.

Pati pret Gospič guvi 17 punktus, tai skaitā iemeti divus sodus deviņas sekundes pirms beigām. Roka netrīcēja?

Nē! Tobrīd bijām punktu priekšā un biju pārliecināta, ka vismaz vienu iemetīšu. Trāpīju abus.

Zālē tracis bija liels?

Milzīgs, mums ir nenormāli traki fani! Uz mūsu spēlēm varbūt nāk mazliet mazāk nekā uz vīriešu Prokom komandas mačiem, bet atbalsts tik un tā ir lielisks. Nevar salīdzināt ar pagājušo sezonu Francijā, kur spēlēju tikpat kā laukos. Turklāt man šī zāle ir veiksmīga – pērnvasar te izcīnīju Eiropas U-20 čempionāta bronzu.

Vai Polijā patīk?

Ļoti! Manuprāt, līga te ir stiprāka nekā Francijā, spēles ļoti interesantas. Gdiņa ir ļoti smuka, tepat blakus arī Sopota un Gdaņska. Jūtos gandrīz kā mājās – līdz Latvijai desmit stundas ar mašīnu.

Bieži atskrien līdz mājām?

Kur nu, pagaidām ne reizi! Divreiz nedēļā spēles, pa vidu treniņi, videoseansi... Sapņoju par divām brīvdienām no vietas – tad gan braukšu uz Latviju. Bet agrāk kā Ziemassvētkos droši vien neiznāks.

Kā esi iejutusies komandā?

Iepriekš bija pierasts, ka treneri daudz stāsta, pamāca. Te uz mani jau skatās kā uz profesionāli, kam pašai jābūt gatavai labi spēlēt un dot vajadzīgo rezultātu. Emocionāli ir grūti. Reizēm pietrūkst padoma no malas.

Jāmeklē konsultantus Latvijā?

Regulāri sazinos ar (valstsvienības galveno) treneri Džordžu (Dikeoulakosu). Sarakstāmies internetā, sazvanāmies. Es viņam ļoti uzticos, viņš izprot manas problēmas un spēj dot padomus – gan par to, kā labāk sagatavoties individuāli, gan taktikas niansēm.

Varbūt esi par agru ielekusi Eirolīgas basketbolā?

Kaut kad jau bija jālec. Varbūt labāk agrāk, nekā par vēlu. Te man ir liels spēles laiks un laukumā pieredze jau krājas nemanot. Tā ir neatsverama. Tāpat kā pārliecība par sevi. Nē, man viss ir kārtībā!

Kāds ir komandas mērķis Eirolīgā?

Precīzi formulēts nav, bet Gdiņai ir komanda ar tradīcijām, tāpēc latiņa nedrīkst būt pārāk zema. Mums gan grupā ir ļoti stipras pretinieces – Šoprona, Jekaterinburga, Stambulas Fenerbahce... Taču neko vēl neesam zaudējušas.

Polijas čempionātā Gdiņas komandai droši vien nevar būt cita mērķa, kā nosargāt titulu?

Katrā ziņā jātiek finālā.

Kur būs jāspēlē ar Guntas Baško pārstāvēto Krakovas Wisla?

Ļoti iespējams. Bet tad būs grūti – Wisla ir ļoti laba komanda, 12 līdzvērtīgas spēlētājas. Mēs esam septiņas astoņas. Vēl gan pēc Jaungada nāks klāt laba centra spēlētāja, kura pagaidām ārstē traumu. Būsim stiprākas.

Guntis Keisels

P.S. Polijas čempionāta 8 spēlēs Elīna Babkina vidēji laukumā pavadījusi 24 minūtes, guvusi 11,2 punktus, izdarījusi 2,6 rezultatīvas piespēles.

Svētdien Elīnas precīzais metiens izbraukuma mača pēdējās sekundēs Lotos vienībai nodrošināja uzvaru pār Toruņas Energa – 66:64. Tas bija Lotos piektais panākums deviņās spēlēs un Polijas līgas tabulā Gdiņas komanda pakāpusies uz 5.vietu.