© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/sljbl/news/3821

LJBL ģenerālsponsors


LJBL ATBALSTĪTĀJI









LJBL partneri



Swedbank LJBL 19.sezonas ceļa zīmes

13.09.2010

 

Swedbank Latvijas Jaunatnes basketbola līgas direktore Anitra Eiklone ieskicē 2010./2011.gada sezonas kontūras

 

Grupas. Latvijas čempionus noskaidros septiņās vecuma grupās. Turpmāk lietosim starptautisko apzīmējumu sistēmu, kas nepārprotami norāda uz dalībnieku vecumu: U-19 (bijusī A grupa; 1992./1993.gadā dzimušie spēlētāji), U-17 (B1; 1994.), U-16 (B2; 1995.), U-15 (C1; 1996.), U-14 (C2; 1997.), U-13 (D1; 1998.), U-12 (D2; 1999.).

Dalībnieki. Čempionātam pieteikušās 360 komandas, kas pārstāv 48 organizācijas – sporta skolas, vispārizglītojošās skolas, klubus, sporta centrus. Pilnīgi precīzs reģistrēto basketbolistu skaits būs zināms 25.februārī, kas ir galējais licenču izsniegšanas termiņš. Jādomā, tas nebūs mazāks, kā iepriekš – apmēram 4000. No jauna klāt nākušas Rūjienas, Ogres un Jūrmalas meiteņu komandas.

Termiņi. Pirmā apļa spēles risināsies no 18.septembra līdz 19.decembrim, otrais aplis no 29.janvāra līdz 16.aprīlim. Finālspēles paredzētas no 29.aprīļa līdz 30.maijam. No 3.janvāra līdz 23.janvārim notiks Swedbank LJBL Molten kausa izcīņa meitenēm, no 30.janvāra līdz 5.februārim – Swedbank LJBL Talantu nedēļa.

Kārtība. Puišiem regulārais čempionāts organizēts divās divīzijās. Pirmajā piedalās 12 spēcīgākās organizācijas pēc pērnās sezonas rezultātiem, ka arī atsevišķas komandas ar piešķirtajiem īpašajiem ielūgumiem (wild Card). U-14 grupā tādi piešķirti Saldus, Gulbenes un Madonas, komandai, kā arī BS Rīga/Pārdaugava U-14 un U-17 grupā. Otrajā divīzijā komandas sadalītas trijās zonās pēc reģionālā principa. Aprīlī katras zonas divas labākās komandas piedalās pārspēlēs ar 1.divīzijas 7. un 8.vietas ieguvējām komandām par tiesībām spēlēt finālturnīrā.

Minispēles. Pašiem mazākajiem, kuri tikko sākuši trenēties (bijusī D3 grupa), skolēnu brīvlaikos tiks rīkots turnīru un festivālu seriāls, ar finālu jūnija sākumā Rīgā.

Spēles laiks. Visās grupā spēles laiks sadalīts četrās ceturtdaļās. U-12 un U-13 grupās spēlēs 4x7 minūtes, U-14 grupā 4x8 minūtes, pārējās grupās 4x10 minūtes.

Noteikumi. Ar jauno sezonu spēkā stājas izmaiņas noteikumos, kuras ir saistošas arī Swedbank LJBL (skat. Jauna sezona, jauni noteikumi – basket.lv LBS sadaļā). Ņemot vērā faktu, ka ne visas sporta skolas ir saimnieces savās zālēs, uz sezonas sākuma kā obligāta prasība ir tikai trīspunktu līnija atbilstoši jaunajiem noteikumiem. Sezonas gaitā jāpielāgo arī soda laukuma krāsojums.

Īpašie noteikumi. U-12 grupā spēles notiek ar 5.izmēra bumbām uz zemajiem groziem (260-270 cm), U-13 grupā – ar 5.izmēra bumbām uz augstajiem groziem. Abās grupās uz spēli jābūt ne mazāk par 10 spēlētājiem un pirmajās divās ceturtdaļās jāspēlē ar dažādiem piecniekiem.  Grupās no U-12 līdz U-15 aizliegta jebkāda zonas aizsardzība un jebkāds zonas presings, atļauts izmantot tikai cilvēks-cilvēku aizsardzību, bet ar iespēju palīdzēt segt spēlētāju ar bumbu (pēc pirmā pārkāpuma – brīdinājums, pēc katra nākamā – tehniskā piezīme).

Disciplīna. Stingrāk tiks vērtēta spēlētāju un citu iesaistīto personu – treneru, vecāku – uzvedība spēļu laikā. Tiesnešiem dotas norādes bargi apkarot necenzētās leksikas lietošanu.

Pārejas. Spēlētāju pāreja no vienas sporta skolas uz otru ir iespējama, taču tai jānotiek korekti – sarunu ceļā. Lai nerodas sajūta, ka jaunais basketbolists kļuvis par preci.

Finanses. Licenču maksas ziņā esam atgriezušies pie iepriekšējās kārtības – visās grupās spēlētāja licence maksā Ls 8. Nevaram atļauties jaunākajiem piemērot atlaides, jo tiesnešu izmaksas visās grupās ir vienādas un licenču maksa tās pilnībā nenosedz tik un tā. Starpību sedz līga. Ģenerālsponsora statusā paliek Swedbank, ar Sporta federāciju padomes starpniecību saņemam arī valsts finansējumu, kas tiek sadalīts atbilstoši stingriem kritērijiem – starptautiskajā arēnā sasniegtajiem rezultātiem, sarīkoto sacensību skaitam utt.

Mācības. Finālsacensībās nav atļauts piedalīties tiem basketbolistiem, kuri uz 2010.gada 20.aprīli ir nesekmīgi mācībās.

Viena saime. Visiem Swedbank LJBL dalībniekiem novēlu veiksmīgu sezonu! Basketbola spēlē visi nevar būt uzvarētāji, bet spēle visiem var sagādāt prieku. Ceru, ka visas problēmas atrisināsim darba kārtībā, neaizmirstot, ka visi darām kopīgu darbu.

Atklāšanas spēle. Swedbank LJBL 19.sezonu 18.septembrī Jelgavā atklās mājinieku un DSN puišu komandu spēles piecās vecuma grupās. U-17 grupas maču plkst.15 translēs interneta portāls sportacentrs.com.