© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/sljbl/play_off/news/3834?season=8

LJBL ģenerālsponsors


LJBL ATBALSTĪTĀJI









LJBL partneri



Gaidām jaunas idejas

20.09.2010

 

Swedbank Latvijas Jaunatne basketbola līgas direktore Anitra Eiklone atbild uz populārākajiem jautājumiem, kas izskanējuši treneru pirmssezonas aptaujā.

 

Kāpēc par spēlētāja licenci jāmaksā Ls 8. Kur izmanto licenču naudu? Kāpēc tiesnešu apmaksu nevar uzticēt pašām sporta skolām?

Licenču nauda tiek izlietota tikai un vienīgi tiesnešu darba apmaksai. Taču tiesnešu pakalpojumi kopumā izmaksā dārgāk un starpību sedz līga. Iepriekšējā sezonā dažādās grupās bija atšķirīgas licenču maksas – Ls 8, Ls 6 un Ls 5 - un LJBL bija jāiegulda gandrīz Ls 20 000 papildus finansējums tiesnešu darba apmaksai. Paredzams, ka šogad līgas līdzfinansējums būs apmēram Ls 10 000.

Iespēja, ka sporta skolas pašas organizē tiesnešu darbu un norēķinās ar viņiem pērn tika izdiskutēta un noraidīta. Tomēr lielākā daļa organizāciju iebilda. Situāciju nedaudz sarežģī arī fakts, ka sporta organizācijām ir dažādi finanšu avoti licenču apmaksai – pašvaldība, vecāki, sponsori.

Licenču cena ir fiksēta Nolikumā, kas pirms apstiprināšanas LBS Jaunatnes komisijā un valdē, kā parasti, tika izsūtīts sporta organizācijām apspriešanai un bija pieejams arī interneta mājas lapā www.basket.lv. Priekšlikumus saņēmām tikai no sešām organizācijām un pret licenču cenu neviens neprotestēja.

Kāpēc kavējas licenču izsniegšana? Vai nevar licences izsniegt uz trim gadiem?

Šajā ziņā tiešām jūtamies par visiem 100% vainīgi. Un nevietā būtu taisnoties par tehniskām problēmām.

Taču neesam vienīgie, kas grēko. Nolikums paredz, ka līdz 11.septembrim bija jāiesūta komandu vārdiskie pieteikumi. Diemžēl ir vēl daudz organizāciju, kas to nav izdarījušas. Šogad varam iepriecināt sporta skolas – nu ir izgatavotas licences uz trim gadiem, ar iespēju tās pagarināt.

Kāpēc tik vēlu apstiprināts kalendārs? Kādu faktoru dēļ tas nevar būt ritmisks?

Kalendāra apstiprināšana iekavējas par nedēļu. Swedbank LJBL čempionātā piedalās 360 komandas, kuras daudzviet savas spēļu zāles dala ar citiem īrniekiem un piedalās arī citos turnīros. Tāpēc vērā ņemami citi faktori – sporta skolu finansējums, treneru noslogotība u.tml. Ir komandas, īpaši 2.divīzijā, kuras tikai pēdējā mirklī pieņēma lēmumu par līdzdalību vai septembra sākumā atsauca komandas…

Protams, visvienkāršāk būtu nodiktēt stingru kalendāru, taču tas daudzām organizācijām sagādātu nepārvaramas problēmas. Savukārt ikviena kompromisa meklēšana ir laika un darba ietilpīgs process.

Vai gatavojoties 19.sezonai bijuši priekšlikumi izspēles sistēmas izmainīšanai. Kas un kāpēc ņemts vai ņemts vērā?

Pēdējos gados konceptuālu priekšlikumu izspēles sistēmas maiņai nav bijuši, atzīstot, ka esošā ir visoptimālākā mūsu ekonomiskajos apstākļos – kad sporta skolas piecas komandas uz spēlēm dodas vienā autobusā.

Tomēr, manuprāt, tā nav ideāla, jo visas vienas organizācijas komandas nav vienlīdz stipras. Tādēļ ieviesām tā sauktās wild card, kas dod iespēju mazo organizāciju stiprākajām komandām ar talantīgiem spēlētājiem piedalīties sacensībās 1.divīzijā, ja vien tā piekrīt visas spēles aizvadīt izbraukumā, lai citas komandas finansiāli neciestu. Tiesa, pret wild card balsoja jaunatnes komisija, bet LJBL basketbola attīstības vārdā pārliecināja LBS valdi.

Par kādiem jautājumiem visaktīvāk diskutēts jaunatnes komisijā, kas no tā ņemts vērā?

Jaunākajās vecuma grupās (no U12 līdz U15) aizliegta zonas aizsardzība, limitēta jaunāka vecuma spēlētāju iesaistīšana D grupu komandās, priekšlikumi LBS un izlašu spēlētāju līgumam u.c.

Paldies organizāciju vadītājiem un treneriem par atbalstu, līdzdarbošanos un līdzdomāšanu. Ceru sagaidīt vēl lielāku aktivitāti no komisijas un ieinteresētību visas Latvijas basketbola attīstībā, konkrēto situāciju vērtējot ne tikai no sava izdevīguma viedokļa.