© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/viriesu_izlase/news/2968

Izlases sponsori








Pēdējās spēles

Visas spēles

Latvijas izlase sāk ar zaudējumu čempioniem

07.09.2009

 

Šovakar Gdaņskā, 2009. gada Eiropas čempionāta pirmajā spēlē Latvijas vīriešu basketbola izlase ar rezultātu 68:81 piekāpās pašreizējai Eiropas čempionei Krievijas izlasei. Rezultatīvākais mūsu komandā ar 22 gūtajiem punktiem bija Kaspars Kambala.

 

Centra iemetienu uzvar krievi, tādējādi nopelnot tiesības sākt pirmo uzbrukumu šajā mačā. Arī pirmos divus punktus gūst Krievijas izlase, kad ar āķa metienu no tuvas distance biedriņu apspēlē Sokolovs. Biedriņš gan ātri reabilitējas, pēc lieliskas Sķēles piespēles ar triecienu no augšas izlīdzinot rezultātu 2:2. Pēc neilga brīža izpaužas arī tas, kas raksturīgs pirmajai spēlei, proti, starta drudzis - uzsākot uzbrukumu, mūsējie muļķīgi atdod bumbu pretiniekam, kuri mūs momentā soda ar trīs punktiem, taču pateicoties Šķēles un Biedriņa pūlēm rezultātā izdodas turēt līdzi. Krieviem tomēr izdodas atrauties sešu punktu attālumā, tomēr, kad spēlētas piecarpus minūtes, laukumā nāk Kambala, un momentā gūst divus punktus ar sodu, samazinot rezultāta starpību līdz trijiem punktiem 13:16. Diemžēl tik pat veiksmīgs turpinājums uzbrukumā neseko, savukārt krieviem iekrīt viss no tālās distances un jau -10 (13:23). Kad pirmajā ceturtdaļā atlicis spēlēt aptuveni minūti, latvieši ķeras pie presinga, taču tas rezultātu nedod, vēl jo vairāk – Helmanis, atkīvi sedzot pie laukuma sāna līnijas, nopelna piezīmi, un Ponkrašovs krieviem panāk lielāko pārsvaru 28:16. Par laimi pirmo ceturtdaļu izdodas noslēgt ar pieciem gūtiem punktiem pēc kārtas – vispirms Kambala pielabo Blūma metienu, savukārt pēdējā uzbrukumā Blūms iemet tālo, panākot cerīgo 21:28.

Otro ceturtdaļu lieliski iesāk duets Blūms – Kambala, pēc lieliskas izspēles liekot pretiniekiem pārkāpt noteikumus, taču Kambala realizē tikai vienu no soda metieniem, samazinot rezultāta starpību līdz sešiem punktiem - 22:28. Krievi gan uzreiz atbild ar pustālo, atjaunojot astoņu punktu pārsvaru. Pēc neilga Brīža savā kontā pirmo bloķēto metienu ieraksta Biedriņš, un Šķēle skaistā caurgājienā divus punktus atgūst - 24:30. Rezultāts uz vairākām minūtēm iestrēgst kļūdām abpusēji bagātā spēlē, taču to atkal iekustina Janičenoks, gūstot trīs punktus un samazinot rezultāta starpību līdz trijiem punktiem - 27:30. Diemžēl krieviem izdodas atkal atrauties rezultāta – Makārtijs trāpa no tālās distances, Bikovs pievieno vienu sodu un rezultāts aptuveni trīs minūtes pirms lielās atpūtas ir 34:27 par labu Krievijas izlasei. K. Valters trāpa vienu no diviem soda metieniem, taču Mozgovs nākamajā uzbrukumā iemet pustālo, kārtējo reizi palielinot Krievijas izlases pārsvaru līdz astoņiem punktiem – 36:28. Par laimi no tālās distances atkal precīzs ir Janičenoks, tomēr krievi atkal spēj atbildēt – aizsardzībā nedaudz noguļ Kambala, un Mozgovs triec grozā no augšas – 31:38. Nākamajā uzbrukumā gan Kambala atkal pierāda savu potenciālu uzbrukumā, gūstot divus punktus ar sodu. Joprojām netiekam galā ar Bikovu, kuram jau 15 gūti punkti. Par laimi tas pats Bikovs puslaikā izskaņā aizmet garām trīs no četriem soda metieniem, K.Valters divas sekundes pirms pārtraukuma noslēdz ātro uzbrukumu, un, atpūtā ejot, mums vairs tikai mīnus trīs – 36:39.

Otro puslaiku iesākam pagalam neveiksmīgi, ļaujot krieviem gūt sešus bezatbildes punktus – 36:45, un Kemzura momentā pieprasa minūtes pārtraukumu. Laukumā, nomainot Blūmu dodas K.Valters un Štalbergu nomaina Kambala, kurš momentā noorganizē ceturto piezīmi Krievijas izlases centram Sokolovam. Kambalas divi sodi un Valtera trīspunktnieks ļauj pietuvoties līdz mīnus četri - 41:45. Trešās ceturtdaļas turpinājumā gan tik labi vairs nesekmējas – krievi ar Bikova un Makkartija pūlēm atraujas 10 punktu attālumā - 54:44. Par laimi ceturto piezīmi nopelna arī otrs Krievijas nominālais centrs Mozgovs, tādējādi liekot mūsu austrumu kaimiņiem palikt bez centriem. To mūsējie arī izmanto, galvenokārt ar Kambalas pūlēm atkal samazinot pārsvaru līdz četriem punktiem – 50:54. Trešās ceturtdaļas izskaņā krievu pasi ieguvušais amerikānis Makkārtijs pierāda savu lietderību, gūstot četrus punktus pēc kārtas, un pirms pēdējām desmit minūtēm joprojām esam iedzinējos ar mīnus seši -52:58.
Pēdējo ceturtdaļu ar diviem punktiem sāk krievi, savukārt Latvijas izlases uzbrukums izskatās pagalam nevarīgs, līdz laukumā dodas Kambala, ar piecām piezīmēm līdz spēles beigām atpūsties aizsūtot Mozgovu. Kad ceturtajā ceturtdaļā spēlētas gandrīz trīs minūtes, beidzot arī kuplā skaitā uz Poliju atbraukušie Latvijas līdzjutēji var uzgavilēt, jo no tālās distances precīzs ir Janičenoks, divus soda metienus realizē Helmanis, panākot 57:63. Spēles turpinājumā visi līdzjutēji varēja noskatīties lielisku Kaspara Kambalas solokoncertu zem groziem. Ārdīdams Krievijas izlases aizsardzību un gūdams punktu pēc punkta, Kambala deldēja krievu pārsvaru un šķita, tūlīt pretinieki salūzīs. Taču diemžēl tuvāk par diviem punktiem mūsējiem pietuvoties neizdevās (63:65), vēl jo vairāk – daudzās kļūdas uzbrukumā ļāva krieviem atgūties, kā rezultātā pirmā Eiropas čempionāta spēlē piedzīvots sāpīgs zaudējums ar rezultātu 68:81.


2009. gada Eiropas čempionāts basketbolā, D grupa
Latvija - Krievija 68:81

Latvija: Kambala 22, Janičenoks 14, Blūms 8, Šķēle 8, K.Valters 7, Biedriņš 6, Helmanis 2, Štālbergs 1.
Krievija: Makkartijs 24, Bikovs 22, Mozgovs 10, Fridzons 7, Sokolovs 6, Ponkrašovs 4, Moņa 3, Vorontsevičs 3, Zozuļins 2.

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64