© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/viriesu_izlase/news/3738?season=8

Izlases sponsori








Pēdējās spēles

Visas spēles

Vīru izlase cīnās, bet piekāpjas Melnkalnei

17.08.2010

 

Latvijas kungu basketbola valstsvienība otrdienas vēlā vakarā Arēnā Rīga sen tik nebijušā atmosfērā 2011. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar rezultātu 84:90 piekāpās Melnkalnes basketbolistiem.

 

Saainotā Rinalda Sirsniņa vietā šovakar izlases kapteiņa pienākumi bija uzticēti ventspilniekam un vienam no šī izlases modeļa dzinējiem Jānim Strēlniekam. Atgriezies sastāvā pēc vienas spēles pārtaukuma bija Ernests Kalve. Ainara Bagatska uzstādītais galvenais uzdevums – apstādināt Pekoviču. Vīri laukumā tika sagaidīti ar „Velna kalpu” dziesmu, kas palīdzēja publikai iejusties spēles atmosfērā.

Pamata piecinieki

Latvija: Strēlnieks, Bankevics, Kuksiks, Zaķis, Grafs.
Melnkalne: Kuks, Šehovičs, Dragičevičs, Dasičs, Vranešs.

Jau ar centra iemetienu Latvijas izlase, un konkrēti Zaķis, izpelnījās ovācijas, pārlecot 230 centimetrus garo Vranešu. Rezultātu atklāja Dasičs ar tālmetienu, bet Latvijai pirmie seši uzbrukumu mēģinājumi nebija precīzi. Latvijas rēķinu atklāja Grafs ar pustālo (2:7) trīs ar pusi minūtes pēc sākuma. Tikmēr Melnkalne ļoti veiksmīgi turpināja spiest uz groza apakšu, un Vranešs ar 2+1 panāca jau plus septiņi viesiem. Latvija uz to atbildēja ar Kuksika diviem un Grafa vienu tālo (11:14). Laukumā pirmo reizi nākot Pekovičam, Bagatskis nekavējoties pretī lika Šeļakovu. Četras minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām Šehovičs par Bankevica turēšanu aiz rokas vēl pirms auta izmešanas saņēma nesportisko piezīmi. Tiesneši, mēģinot nepieļaut pārāk fizisku spēli, tomēr īsti adekvāti nespēja reaģēt visās situācijās abos laukuma galos, vismaz mača sākumā ne. As jau no pirmajām minūtēm lika abu komandu treneriem bieži neizpratnē vērsties pie soģiem. Divas ar pusi minūte spirms ceturtdaļas beigām Bagatskis laukumā jau bija sūtījis pilnīgi citu piecinieku. Sākoties pēdējai minūtei, Jeromanovs ar trijnieku panāca mīnus pieci (16:21), bet līdz pirmās desmitminūtes beigām visiem izdevās vienu atspēlēt – 19:26.

Pirmajā ceturtdaļā melnkalnieši 16 no 25 punktiem bija guvuši no soda laukuma, un arī otrās sākumā tika turpinās spiediens uz apakšu. 18 sekundes pēc ceturtdaļas sākuma Šeļakovs saņēma jau ceturto piezīmi. Nedauz vēlāk lavieši sagādāja vairākus emociju pilnus brīžus līdzjutējiem – vispirms Bērziņš pats iemeta, aizsardzībā efektīgi nosmēla Pekovičam, un tad Jurevičus panāca mīnus četri (26:30), kas divas minūtes pēc sākuma lika Vujoševičam pieprasīt minūti pārrunām. Pēc kārtējās visai rupjās pizīmes, šoreiz pret Strēlnieku, pat Edgars Šneps cēlās kājās, jautājot tiesnešiem, kamdēļ fiksēa tikai parasta piezīme. Tāpat kā pirmajā, arī orajā ceturtdaļā Latvija visai bieži mainīja aizsardzības sistēmas. Divas ar pusi minūtes pirms puslaika beigām Kuksiks ar trejaci un divnieku pusātrajā panāca mīnus seši (37:43). Mirkli vēlāk tas pats Kuksiks sagādāja Pekovičam jau trešo piezīmi, un Bagatska plāns pamazām sāka īstenoties. Minūti pirms beigām teicama saspēle groza apakšā, un Freimanis panāk 40:43. Puslaika izskaņa gan neizdevās, kā gribētos – Jeromanovs neiemeta divus sodus, bet pretī dabūjām tālo – 40:47.

Otro puslaiku Latvijai iesāka pamata piecinieka vīri, tāpat arī viesiem. Pēc nesekmīgas epizodes, kad, neskatoties uz Zaķa piezīmi, Dragičevičš iemeta divus no apakšas, Bagatskis norādīja ventspilniekam – ja sit, tad sit kārtīgi. Nelielo latviešu atslābumu viesi izmantoja teicami, un drīz vien jau panāa vairāk nekā desmit punktu starpību. Nekas cits neatlika kā sešas minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām pie mīnus 12 (45:57)pieprasīt minūtes pārtraukumu. Pēc tā puiši bija saņēmušies, daudz apņēmīgāk darbojās aizsardzībā, un tas nāca atpakaļ arī uzbrukumā – Kuksiks ar kātējo trijnieku četras minūtes pirms beigām ļāva atkal palīst zem desmit punktiem (51:60). Freimanis un Bērziņš (pēc graciozas Kuksika piespēles) panāca vairs mīnus pieci (55:60). Bērziņa trijnieks un Freimaņa ātrais uzbrukums minūti pirms beigām lika nodrebēt Arēnai – 60:62. Līdz ceturtdaļas beigām Kuks iemeta vienu no diviem sodiem – 60:63.

Kaspars Bērziņš 40 sekundes pēc pēdējās ceturtdaļas sākuma vēlreiz bija precīzs no tālās distances un jau neizšķirts! Diemžēl pavisam dīvains soģu lēmums Bērziņam lika piebremzēt, saņemot ceturto piezīmi. Sešas minūtes un 41 sekundi pirms pēdējās ceturtdaļas beigām pie mīnus četri (63:67) minūtes pārtraukums. Diemžēl sāka izskatīties, ka mūsējie netur spiedienu, parādījās arī pieredzes trūkums (kļūdas, piezīmes muļķīgās situācijās) un ceturtdaļas vidū jau mīnus desmit (65:75). Trīs minūtes un 11 sekundes līdz beigām Grafs saņēma piekto piezīmi, apturot Pekoviču zem groza.

Divas minūtes pirms beigām pirmo reizi laukumā nāca Kalve, kuram nācās nomainīt savainojumu guvušo Zaķi uz soda līnijas. Latvija ķērās pie aktīvas segšanas pa visu laukumu, un tas atmaksājās - Strēlnieks 27,4 sekundes līdz beigām ar trīspunktnieku panāca 84:87! Pēc pārtraukumaKuks iemeta vienu no diviem, Jureviča tālais garām, un Drobņaks ar diviem soda metieniem pielika punktu - Latvijai nācās atzīt pretinieka pārākumu ar 84:90.

Pēc spēles līdzjutēji nesteidzās pamest tribīnes, tā vietā stāvot kājās ar aplausiem pateicoties Latvijas basketbolistiem par parādīto sniegumu.

Rihards Kuksiks salādēja melnkalniešu grozā 22 punktus, bet izcilu spēli aizvadīja arī Jānis Strēlnieks - 13 punkti, deviņas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles. Kasparam Bērziņam sen nebija bijusi tik veiksmīga diena - 13 punkti, piecas bumbas, divas pārtvertas bumbas un divi efektīgi bloķēti metieni.

EuroBasket 2011 kvalifikācija

Latvija – Melnkalne 84:90 (19:25, 21:22, 20:16, 24:27)
Latvija: Kuksiks 22, Strēlnieks 13, Bērziņš 13, Jurevičus 8, Freimanis 6, Grafs 5, Bankevics 4, Zaķis 4, Jeromanovs 3, Šeļakovs 2, Bertāns 2, Kalve 2

Foto: Sportacentrs.com