© 2006, basket.lv
http://www.basket.lv/viriesu_izlase/news/3811?season=2
Jūs šobrīd skatāties informāciju par 2007/08 sezonas spēlēm. Rādīt aktuālās sezonas informāciju?

Izlases sponsori








Pēdējās spēles

Visas spēles

Eiropas čempionāta finālturnīrā arī vīriešu valstsvienība

06.09.2010

 

FIBA Europe apstiprina, ka Eiropas 2011.gada vīriešu čempionāta finālturnīrā Lietuvā spēlēs 24 komandas, arī Latvijas valstsvienība.

 

5.septembra vakarā FIBA Europe izplatītajā oficiālajā preses relīzā apstiprināts, ka iecerētā Eiropas čempionāta finālturnīru dalībnieku skaita palielināšana notiks divus gadus agrāk. Šādu lēmumu pieņēmusi FIBA Europe izpildkomiteja, un to atbalstījuši arī lielais vairums valdes locekļu, kuri piedalījušies sēdē. 

FIBA Europe ģenerālsekretārs Nars Zanolins uzsvēris, ka lēmuma pamatā ir Eiropas basketbola straujā attīstība, ko apliecina arī pasaules čempionāta rezultāti. Deviņas no desmit Eiropas komandām pārvarējušas priekšsacīkšu barjeru. FIBA Europe prezidents Olafurs Rafnsons izteicies, ka pienācis laiks kopa ar lietuviešu draugiem sarīkot visu laiku labāko Eiropas basketbola čempionātu.

Dalībnieku skaita palielināšana ietekmēs čempionāta pirmā posma norisi, jo trīs maču vietā komandām būs jāaizvada pa piecām spēlēm. Sacensību organizācijas komitejas vadītājs Mindaugs Balčūns sarunā ar basket.lv norādīja, ka turnīrs, visticamāk, tiks pagarināts par dažām dienām un varētu sākties 1.septembrī. Iepriekš bija paredzēts, ka čempionāts risināsies no 3. līdz 18.septembrim. Pirmā posma turnīri notiks četrās pilsētās: Alītā, Klaipēdā, Panevēžā un Šauļos.

Otrajā posmā rīkotāji gribot atstāt spēkā pašreizējo kārtību - divas grupas pa sešām komandām, nevis uzreiz ķerties pie izslēgšanas spēlēm, kā notiek pasaules čempionātos. "Play-off mačos ir pārāk liela nozīme nejaušības faktoram," norādīja M.Balčūns. Otrā posma turnīri notiks Viļņā, bet izslēgšanas spēles - Kauņā.

Tiesības spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā jau bija nodrošinājušas desmit komandas, kuras piedalās pasaules čempionātā: Spānija, Serbija, Grieķija, Slovēnija, Francija, Horvātija, Krievija, Turcija, Vācija un Lietuva.

Nesen notikušajā kvalifikācijas turnīrā piecas ceļazīmes izcīnīja Melnkalne, Izraēla, Lielbritānija, Maķedonija un Beļģija.

FIBA Europe lēmums taisnu ceļu uz Lietuvu paver septiņām komandām: Gruzijai, Itālijai, Bulgārijai, Ukrainai, Latvijai, Polijai un Bosnijai.

Vēl divas ceļazīmes nākamvasar sadalīs trīs komandas, kuras kvalifikācijas turnīrā savās grupās palika pēdējās - Somija, Ungārija un Portugāle.

Latvijas valstsvienībai kopš neatkarības atjaunošanas tas būs astotais Eiropas čempionāta finālturnīrs, turklāt sestais pēc kārtas. Līdz šim labākie rezultāti sasniegti 2001.gadā (8.vieta) un 1993.gadā (10.vieta). 2003., 2007. un 2009.gadā Latvija ierindojās 13.vietā, 2005.gadā - 14.pozīcijā, bet 1997.gadā - 16.vietā.

Labāk veicās pirms Otrā pasaules kara: 1935.gadā - 1.vieta, 1937.gadā - 6.vieta, 1939.gadā - 2.vieta.